Nişastanın bozulmaması için çözüm aranırken ortaya çıkan yaprakların bu kadar lezzetli bir tatlı olacağı kimin aklına gelirdi? Her şey saray mutfağındaki şeflerin ellerindeki fazla nişastayı hem bozulmaması hem de saklanmasını kolaylaştırmak için biraz un ve su ile karıştırması ile başlar. Yapılan bu karışım işe de yarar ve hızla yayılır. Tatlı haline gelmesi ise bir tatlı ustasının sütle bu yaprakları ıslatması ve cevizle tatlandırmasıyla olur. Bu tarif o kadar beğenilir ki, Güllü Aş saray sofralarına; onu yapan ustada saraya tatlıcıbaşılığa getirilir.
Yapımı kolay lezzeti bol olan bu tatlının tarifini ve inceliklerini APlus Pastane Şefi Cengiz Canpolat’tan aldık.
Malzemeler:
- 1 paket güllaç
- 3 kg tam yağlı süt
- 600 gr toz şeker
- 10 gr vanilya
- 150 gr kıyılmış badem
- 150 gr kıyılmış fındık
- 50 gr toz fıstık
- 1 adet taze nar
Yapılışı:
- Süt ve toz şeker geniş bir tencerede ılık oluncaya kadar ısıtılır.
- Vanilyası ilave edilerek ocaktan alınır.
- Kıyılmış fındık ve badem 130 derecelik fırında kavrulur.
- Güllaç yaprakları ikiye bölünür sütün içine batırılarak tepsiye dizilir ve yarısı dizildikten sonra arasına kavrulmuş badem ve fındık serpiştirilir.
- Ara katmanlarına kepçe yardımıyla süt ilave edilir ikinci yapraklar süte batırılarak dizilir ve üzerine süt ilave edilerek dinlenmeye bırakılır.
- Soğuk dolapta 4 .5 saat dinlendikten sonra bıçakla kesilir, nar ve fıstıkla süslenir.