Öncelikle ramazanda açlık süresi uzun olduğu için orucumuzu açarken doğru tercihler yapmak önemlidir. Vücudumuz gün boyu susuz, midemiz boş kaldığı için; su ile başlamak önerilir. Ardından çorba tercih etmek sindirim sistemimiz için yararlıdır. Ana yemeklerde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Protein, karbonhidrat ve yağ içeren sağlıklı yemekler hazırlanmalıdır.
Susuzluğu engellemek adına yemeklerde kızartma yerine fırın, ızgara, haşlama gibi pişirme teknikleri tercih edilmelidir. Ayrıca kullanılan tuz miktarı ne kadar fazla olursa susama hissimiz o kadar artar, bu nedenle günlük kullandığımız tuz miktarı 5 gr ı geçmemelidir.
Aynı zamanda açlığımızı arttırmamak için soframızda mutlaka çiğ sebze, su, mineral ve posa içeriği yüksek gıdalara yer verilmelidir. Pirinç ,makarna, börek gibi basit karbonhidrat içeren gıdalar yerine posası sayesinde tok tutan bulgur, tam tahıllı ürünler tercih edilmelidir.
Tatlı, meyve gibi gıdalar tüketilecekse yemekten 1-2 saat sonra tercih edilmelidir. Tercih edilen tatlılar şerbetli tatlılardan ziyade meyveli ve sütlü olması önerilir.
Restoran İftar Menülerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Restoranlarda bizleri fazla besin alımına teşvik eden ‘sınırsız menü’ lerden kaçınmanızı öneririm.
*Restoranlarda lezzet arttırmak için fazla yağ kullanılır. Bu nedenle aşırı yağ içeren kremalı, kızartmalı yemeklerden ziyade ızgara ve soğuk zeytinyağlılar tercih edilmelidir. Eğer tercih ettiğiniz sulu yemekler yağlı ise yemeği çatalla yiyip suyunu tüketmeyiniz.
*Yemeklerle birlikte alınan asitli içeceklerden ve meyve sularından kaçınılmadır. İçecek olarak en doğal olan su, bizim için yeterlidir.
*Aşırı kalori alımından kaçınmak için 1 kepçe kadar çorba, ana yemek, yoğurt veya salata ve 1 dilim ekmek ile öğününüzü tamamlayabilirsiniz.
*İştah kontrolünü sağlamak amacıyla şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma, kuru meyveler tercih edilebilir.