Bu yıl her ne kadar birbirimizden ayrı, digital görüşmelerle bayramlaşacak olsak da iyi ki geldi bayram! Kötü günleri geri de bırakmaya başladığımız bu dönemde bayramı geleneksel bir lezzetle taçlandırıyor, hatta yeni bir challenge başlatıyoruz!
Bayramın vazgeçilmezi cevizli ev baklavası yapmak için hazırım diyenlere, en pratik ev baklavası tarifini APlus Pastaneler Şefi Cengiz Canpolat’tan aldık.
Şimdi her en olursa olsun; bayramı bayram yapmak için hamurları açıp, şerbetleri kaynatma zamanı!
Cevizli Ev Baklavası Tarifi:
Hamuru için;
- 500 gr baklavalık un
- Buğday nişastası
- 5 gr tuz
- 2 adet yumurta
- 100 gr yoğurt
- 10 gr kabartma tozu
- Az miktarda su
İç malzemesi için;
- Ceviz içi 500 gr
- Tereyağı 500 gr
Şerbeti için;
- 1.5 kg toz şeker
- 1 litre su
- 10 gr limon suyu veya 1 adet limon
İç ve Şerbetin Yapılışı:
Tereyağı bir kapta eritilir. Ceviz içi ise ağza gelecek şekilde bir merdane yardımı ezilir. Havanda dövüldüğünde cevizler çok fazla ezilecekleri için merdane yardımıyla küçültmek önemlidir.
Hamurun Yapılışı:
Un, yumurta, tuz, yoğurt, kabartma tozu ve az su ile hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur yarım saat dinlenmeye bırakılır. Ardından dinlenen hamura yuvarlak beze şekli verilir. Yine yarım saat dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hamurlar nişasta ve un karışımıyla açılır. Baklava tepsisinin en alt kısmına eritilmiş ılık tereyağı sürülerek açılmış yufkalar yerleştirilmeye başlanır. Her yufkaya fırça yardımıyla tereyağı sürülür.
Yaptığınız hamur/ yufka sayısına göre- ki eskiler iyi baklava kırk kat yufkadan olur derler- orta katmanlara gelindiğinde hazırladığımız cevizler eklenmeye başlanır. Kalan yufkalar yine tereyağı sürülerek tepsiye yerleştirilir.
Baklavayı baklava yapan bir diğer önemli şey ise kesimidir. Baklava fırına verilmeden keskin bir bıçakla dilimlenir. 170 derecede 30dk pişirilip sıcakken şerbetlenir.
Afiyet olsun.