Havaların ısınmasıyla birlikte yazın gelmesine ve on bir ayın sultanı ramazanın bitmesine az bir zaman kaldı! Bu dönemi sağlıklı şekilde beslenmeniz için değerli Uzm.Dyt.Melike Aksu Çağlar’dan sizler için ramazanda nasıl beslenmeniz gerektiğine dair öneriler aldık!
Ramazanda Beslenme Önerileri
Öncelikle sağlıklı bir ramazan geçirmek için sahura mutlaka kalkılmalıdır. Sahura kalkmak hem açlık süresinin uzamaması hem de vücudun susuz kalmaması için önemlidir. Ayrıca vücudun kendini zinde hissetmesini sağlar. Sahurda mutlaka gün boyu tok tutacak besinler tüketilmeye özen gösterilmelidir. Tam tahıllı ürünler, yumurta, süt, yoğurt, kefir, peynir, yulaf, ceviz badem gibi kuruyemişler ve posadan zengin mevsim sebzelerinden oluşan sağlıklı bir tabak oluşturulabilir. Eğer ki sahura kalkamıyorsanız yatmadan 1-2 saat önce ara öğün yapabilirsiniz.
Sağlıklı bir sahurun ardından sağlıklı bir iftar için öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yemekleri yavaş yavaş tüketmektir. Bu noktada iftarı ikiye bölüp öncesinde az çorba ve iftariyelikle başlayıp 10-15 dk ara verdikten sonra ana yemeğe geçmek daha doğru olacaktır. İftar tabağı protein, karbonhidrat, yağ ve posa yönünden dengeli olmalıdır. Ana yemeklerde kızartma yerine ızgara, haşlama, fırın şeklinde sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. Yemeğin hemen ardından tatlı tüketilmemeli, 1-2 saat ara verip tatlı istediği doğrultusunda ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir.
Ayrıca her zaman söylediğimiz gibi su içmenin önemini ramazanda da vurgulamak gerekiyor. İftar ve sahur arasında susuzluk hissi olmasa da vücudun su ihtiyacını karşılamak için kg başına 30 ml su tüketilmelidir.
Ramazanda beslenmek kadar önemli olan bir diğer konu ise uyku. Peki ya Ramazanda uyku düzeni nasıl olmalı?
Ramazan ayı boyunca uyku düzeni sağlık açısından büyük önem taşır. Uyku düzeni kişiye göre değişiklik gösterse de beslenme saatleri değiştiği için uyku düzenimiz de ramazanda değişmektedir. Uyku saatini biraz öne çekerek sahura kadar uyku ihtiyacının bir kısmı giderilmelidir. Sahurdan belirli bir süre sonra yatılmalıdır ve 1 ay boyunca genellikle aynı saat diliminde uyku düzeni oluşturulmalıdır. Kafein içeren çay ve kahve gibi içecekler uyku kalitesini olumsuz etkilediği için miktarı sınırlandırılmalıdır. Onun yerine probiyotik içeren kefir gibi sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.
Ramazanda sağlıklı beslenmek için HH Ramazan paketimize ve birbirinden lezzetli paketlerimize internet sitemizden bakabilirsiniz!
Uzm.Dyt.Melike Aksu Çağlar