Kahve keyfi, yorgunluk kahvesi, keyif kahvesi, damat kahvesi… Bunlar gibi dilimizde kahveyle bağlantılı yüzlerce tamlama yer alıyor. Kültürümüzün en önemli parçalarından birisi olan Türk kahvesi aynı zamanda kahvenin dünyaya yayılmasını sağlayan bir kapı…
Bugün dünyada en çok ticareti yapılan 2. Ürün olan kahve Yemen ve çevresinde bilinse de ilk olarak Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın 1543 yılında İstanbul’a getirmesiyle dünya sahnesine çıktı. Kahvenin kitlelerle buluşması ilk olarak 1554 yılında Tahtakale’de açılan kahvehaneler ile oldu. Hızla tüm şehre yayılan bu yeni kültür aynı hızla tüccarlar, seyyahlar ve elçiler tarafından fark edildi. Buda kahvenin kaderinin değiştiği nokta oldu. Hızla önce Avrupa’ya oradan da dünyaya yayılırken, farklı pişirme yöntemleri ve lezzetlerde ortaya çıkmış oldu.
İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası
Türk kahvesini ayıran ise o zamana kadar yapılmamış olan bir yöntemle cezve ve güğümlerde pişirilmesi oldu. Türkler tarafından geliştirilen bu yeni pişirme yöntemi zaman içinde gelişerek bir kültür halini aldı. Sadece bir fincan kahve olmaktan çok bir sunum ve keyif şölenine dönüştü. Birbirinden farklı kahve fincanlarının yanı sıra özel üretilen lokumlardan kahve falına kadar geniş bir kültür oluşturdu. Türk kahvesi kültürü 2013 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne eklendi.
Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Türk kahvesinin ayırt ediciliği pişirme yönteminden geliyor. Bugünde hala aynı yöntemle pişirilen Türk kahvesinin kıvamını ve köpüğünü tutturmak ise ayrı bir ustalık gerektiriyor. Doğru zamanlama ve doğru ısıda pişirilmesinde acılaşarak lezzeti değişiyor.
Türk kahvesinin en doğru pişirilme yöntemi her fincan için1 çay kaşığı kahve ve 1 fincan soğuk su koymakla başlıyor. Önce su sonra kahvenin konulması da diğer önemli bir detay… Önce hafif yüksek ateşte, sonra kısık ateşte pişirilen Türk kahvesinin, dünyada yapılan diğer kahvelerin aksine çok azda olsa kaynatılması gerekir. Kahve kabarmaya başladığında hemen ocaktan alınması, acılaşmaması için önemli. Bir diğer detay ise fincana yavaş yavaş boşaltılmasında gizli… Kahveyi fincanın kenarından ve yavaş yavaş boşaltmak köpüklü olmasını sağlamanın en büyük sırrı…