Havalar hala ılık, mevsimler değişti… Biz kendimizi bu cümlelere alıştırmışken kış soğuk rüzgârlarıyla kendisini hissettirmeye başladı. Dışarıda buz gibi bir hava, rüzgâr ve yağmura eşlik ederken evde olmak bir başka keyif… Hele ki evi mis gibi saran ıhlamur kokusu gibisi yok!
Ihlamur, şüphesiz bizde her derde deva olarak bilinen bitkilerden birisi… Yıllardır boğaz ağrısından strese, bağırsak düzenlemeden saçlara kadar her alanda elimizin altında. Bir süredir ıhlamur yerine farklı bitki çayları gündemde olsa da yeniden ocaklarda kaynamaya, kafelerin menülerinde yer almaya ve bitki çayı olarak öncelikle tercih edilmeye başlandı.
Ihlamur aslında binlerce yıldır bu topraklarda kendisine yer bulmuş, efsanelere hatta mitolojiye kadar girmiş çok eski ve kadim bir ağaç. Pek çok kişinin dikkatini çekmemekle beraber ıhlamur ağacının olduğu her yerde çınar ağacına da rastlanır. Hikâyeye göre tanrı Zeus ve oğlu Hermes bir gün insan kılığına girer ve Bergama ovasında bir kasabaya gelirler. Geceyi geçirmek için hangi kapıyı çalsalar geri çevrilirler. Zeus bu duruma çok sinirlenir. Ancak gittikleri son evin sahipleri yaşlı çift onları kabul eder ve yemeklerini paylaşırlar. Bunun üzerine Zeus bu yaşlı çifti alarak kasabadan uzaklaşır ve kasabayı sular altında bırakır. Bu güzel misafirperverlikleri için ise yaşlı çifti ödüllendirmek ister. Çiftin tek isteği öldükten sonrada beraber olabilmektir. Zeus bu dileği yerine getirir, onları ıhlamur ve çınar ağacına çevirir.
Ihlamurun Anadolu’nun her yerinde gelin gibi diye tanımlanması bu yüzden mi bilmiyoruz ama her evde misafire ikram edilecek kadar kıymetli bir içecek olduğu kesin. Biz genelde ıhlamuru ocağa koyup uzun uzun kaynatsak da doğru hazırlama yöntemi pek çok bitki çayında olduğu gibi demleme… 1 tatlı kaşığı kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımına, 1 bardak sıcak su eklemek ve 10 dakika demledikten sonra içmek gerekiyor. Klasik yöntemde ise ıhlamur tek başına değil, farklı meyve ve baharatlarla karıştırılıyor. İçine konulan ayva ya da elma kabuklarına ek olarak zerdeçal, muskat, tarçın, karanfil gibi baharatlar da farklı bir lezzet katıyor.