Zararlı organizma, bakteri ve virüslere karşı vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sisteminin düzgün çalışması sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemi; sindirim sistemi, kas-eklem-iskelet sistemi ve kalp-damar sistemlerinden oluşmaktadır. Temel anlamda bağışıklık sistemi, vücuda sağlık ve fizyolojik açıdan tehlike oluşturan tüm yabancı maddelere karşı korumaktan sorumludur.
Günlük yaşamda dış ortamda karşılaşılan virüs ve bakterilerden etkilenebilen, dönemsel olarak zayıflayabilen bağışıklık sistemini güçlü tutmak hastalıklardan uzak durmak adına çok önemlidir. Bu nedenle bağışıklık sisteminiz için yapacağınız günlük takviyeler sağlığınız için oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Faktörler
Radyoterapi vb. hücreler üzerinde etkili olan tedavilerin uygulanması,
Bağışıklık baskılayıcı ilaçların kullanılması,
Enfeksiyonlar,
Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları (romatoid artrit, lösemi , MS, Tip1 Diyabet, Sedef hastalığı vb.)
Yetersiz ve dengesiz beslenme,
Stres,
Nikotin, alkol veya madde kullanılması,
Hareketsiz yaşam tarzı ve obezite sayılabilir.
Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Vitamin ve mineraller bakımından zengin, günlük alınması gereken karbonhidrat, yağ ve protein miktarlarına uyumlu olacak şekilde yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturmalısınız.
Hareketsizlik ve kilo faktörlerinin önüne geçmek için düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.
Uyku düzeninizi korumalı, yeterli ve kaliteli bir uyku almalısınız.
Aşısı olan hastalıklara karşı düzenli olarak aşı olmalısınız.
Vücudun savunma sistemine katkısı olan antioksidan açıdan güçlü, E,C ve A vitaminleri bakımından zengin gıdalarla beslenmeye özen göstermelisiniz.
Sigara, alkol veya madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıkları bırakmalısınız.
Kış aylarında güneşin olmaması nedeniyle yeterince D vitamini alınmaması da bağışıklığı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle takviye gıdalar kullanabilirsiniz.
Şekerli gıdalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.
Bağırsakların mikroorganizmalara karşı güçlü kalmasını sağlayan yararlı bakterileri almaya yani probiyotik gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
Günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamamaya özen göstermelisiniz.
Virüslere karşı güçlendirici etkisi olan bitki çaylarından tüketebilirsiniz. Özellikle zencefil, kırmızıbiber ve bal içeriklerinin ve ıhlamur çayı, ada çayı, ekinezyanın etkisini görebilirsiniz.
Portakal, kivi, mandalina gibi C vitamini bakımından zengin meyveleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Meyveleri yerken bıçak kullanıldığında vitamin değerlerinin azalabildiğini göz önünde bulundurmalı, meyveleri ısırarak yemeye dikkat etmelisiniz.
Antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip soğan, pırasa ve sarımsak gibi sebzeleri kış aylarında sofranızda tercih etmeye özen göstermelisiniz.