Bayramın vazgeçilmez lezzeti baklavanın zamanı geldi! Bayram ziyaretlerini tatlandıracak, sofraları şölene çevirecek ev yapımı baklava yapmanın sırrı doğru tariften geçiyor. Peki, lezzetli bir ev baklavasının tarifi nasıl olmalı dedik, tarifi APlus Pastaneler Şefi Cengiz Canpolat’tan aldık.
Cevizli Ev Baklavası
Malzemeler:
- 1kg baklavalık ve böreklik un
- 10 gram tuz
- 5 adet bütün yumurta
- 200 ml su
- 500 gram ceviz içi
- 750 gram tereyağı
- 500 gram mısır nişastası
Şerbeti için;
- 1800 kg toz şeker
- 1 lt su
- 10 gram limon suyu
Yapılışı:
- Un bir tezgahın üzerine dökülür ve ortası açılır
- Yumurta su ve tuz ilave edilerek yoğrulur ve üzerini bir bezle kapatılarak dinlenmeye bırakılır
- Tereyağı bir kapta eritilir cevizler ezilir hazır hale getirilir
- Dinlenen hamur küçük yumaklar şeklinde yuvarlanır ve nişasta serpiştirilerek tekrardan dinlenmeye bırakılır
- Dinlenen hamurlar merdane ve oklava yardımı ile açılır ve tereyağıyla yağlanan tepsiye dizilir
- Orta katmana gelecek şekilde kıyılmış ceviz serpiştirilir ve katların arasına eriyen tereyağı sürülür isteğe göre dilimlenir
- Tencereye şerbeti için şeker ve su tartılarak kaynatılır
- 180 derecelik fırında 35 veya 40 dakika pişirilir ve fırından çıkarıldığında yağı süzülür ve sıcak şerbet kepçe yardımıyla baklavanın üzerine dökülerek, soğumaya bırakılır .