Vücudumuzdaki kemik kas, diş ve deri gibi dokuların yapısında bulunan en önemli proteinlerden birisi kolajen. Dokularımıza güç ve esneklik kazandıran kolajen vücudumuz tarafından belirli derecelerde üretilen bir protein olmakla beraber, yaş faktörünün de etkisiyle azalır. Vücuttaki kolajeni özel takviyelere arttırabileceğimiz gibi beslenmenize dikkat ederek de arttırmak mümkün.
Hayvansal Kayaklar
Sığır başta olmak üzere, balık, tavuk ve hindi etleri kolajen yönünden oldukça zengindir. Bir diğer önemli kolajen kaynağı ise Türk mutfağının sokak lezzetleri olan sakatatlar. Doğal kolajen üretimini tetiklemesi için haftalık besleme programınızda bu besinlere dengeli olarak yer vermek gerekiyor.
Doğal kolajen üretimini arttırmak için bir diğer hayvansal besin ise yumurta. Yumurta içerdiği bileşenlerle kolajen üretimini destekler, daha sıkı ve parlak bir cilt için gerekli arka zeminin hazırlanmasına yardımcı olur. Süt ve süt ürünleri de tıpkı yumurta gibi kolajen üretimini destekleyici besinler arasında yer alıyor. Düzenli tüketildiğinde önemli bir takviye sağladığı biliniyor.
Kolajen Kaynağı Sebzeler
Tabii ki kolajen üretiminin tek destekleyicisi hayvansal gıdalar değil. Beslenmemizde önemli yeri olan ıspanak, tere, roka, pazı gibi koyu yapraklı bitkilerde bu konuda önemli bir kaynak… Özellikle kolajenin işlenmesi ve aktifleşmesi için gerekli C vitaminini yoğun olarak içermeleri bu sebzelerin önemlerini daha da arttırıyor.
Kokusu nedeniyle uzak durmaya çalıştığımız sarımsak, içerdiği sülfürle kolajen üretimini destekleyen besinler arasında… Sarımsağı sevmeyenler için ise sülfür yönünden zengin kereviz, pırasa, soğan, muz ve zeytin çeşitleri alternatif olarak tüketilebiliyor.
Kırmızı Meyvelerin Gücü
Kırmızı meyvelerin faydalarını hepimiz bilsek de kolajen üretimi konusundaki etkileri pek bilinmiyor. Güzel bir cilt için gerekli antioksidanların üretilmesini sağlayan ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık, çilek, kiraz gibi meyveler, kolajen üretiminin en önemli destekçileri arasında sayılıyor.