Kalp sağlığı uzun ve sağlıklı bir yaşam için en önemli faktörlerden birisidir. Vücudumuzun en hayati organlarından biri olan kalbimize iyi bakmamız da bu nedenle çok önemlidir. Peki, neler yaparsak kalbimize iyi bakabiliriz? İşte sizin için önemli noktaları sıraladık.
Günümüz yaşam koşullarında sürekli bir koşturma ve hareket içerisinde stres yapmak oldukça normal olsa da kalp sağlığına olumsuz etkisi bulunmaktadır. Aynı şekilde depresyon ve sinirin de kalbe iyi gelmediği bilinmektedir. Kalp-damar sağlığı için mümkün olduğunca sinir ve stresi hayatınızdan uzak tutmanız gerekir.
Sigara ve alkol gibi madde bağımlılıkları da kalp damar sağlığı için olumsuz etkiye sahiptir. Sigara bağımlılığı, kalp damarlarında tıkanıklık yaratarak kalp krizine sebep olmaktadır. Sigaraya pasif olarak maruz kalmak bile kalp sağlığını tehdit etmektedir.
Teknolojinin gelişimiyle birlikte hareketliliğin azalması kalp sağlığını negatif etkilemektedir. Fiziksel aktivitenin azalması, fiziksel kondisyon yetersizliğine dolayısıyla kalp-damar hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle haftada en az 2-3 gün günlük 30 dakika yürüyüş yaparak kalp sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Düzenli olarak check-up yaptırmak gizli ilerleyebilen kalp rahatsızlıklarını tespit etme ve önlem alma konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
Kilolu olmak; şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olduğu gibi kalp-damar sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Fazla kilolar; kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı, koroner kalp rahatsızlığı, inme riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle vücut ağırlığının ideal kilo sınırlarında olmasına dikkat etmelisiniz.
Kalbe iyi gelen besinler tüketmek, sağlıklı ve doğru beslenmek kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Tüketilen ürünlere kısa süre dikkat etmek kalp sağlığına fayda sağlamaz, bunun için beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler yapmak gerekir.
Kalbe İyi Gelen Besinler
- Sarımsak
- Fındık, ceviz, badem,
- Domates,
- Ispanak
- Elma – muz ve kırmızı meyveler,
- Kuru baklagiller,
- Yeşil çay,
- Zeytinyağı,
- Balık
- Kuru üzüm,
- Lif ağırlıklı tam tahıllar,
- Haşlama yöntemiyle pişirilmiş ürünler örnek verilebilir.
Kalp Dostu Bir Beslenme Programı Oluştururken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Günlük aldığınız kalori miktarını azaltmalısınız.
Katı yağ yerine zeytinyağı tercih etmelisiniz.
Kırmızı et tüketimini sınırlandırarak, balık ve tavuk tüketimine ağırlık vermelisiniz.
Doymuş yağ bakımından içeriği yüksek ürünlerden uzak durmalısınız.
Kızartma yerine haşlama veya ızgara gibi yöntemler tercih etmelisiniz.
Şeker, tuz ve yağ tüketimini azaltmalısınız.
Kalp dostu ve sağlıklı, şefler tarafından özenle size uygun hazırlanmış paketimizi ve daha fazlasını görmek için web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın.