Yemek, ince zevklerle örülü kültürümüzün ayrılmaz bir parçası. Anadolu mutfağının farklı lezzetleri kadar Osmanlı Saray mutfağı da kendi başına bir ekol… Birbirinden lezzetli tatlarla dolu bu mutfağın yemeklerinin hikâyeleri de en az kendileri kadar renkli ve keyifli.
Alinazik, tadı kadar hikâyesiyle de tarihe not düşülmüş yemeklerin başında geliyor. En sevilen yemeklerimizden birisi olan Alinazik’in anavatanı yemekleriyle ünlü Gaziantep…
16. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim Han, Antep’e büyük ve ihtişamlı bir törenle girer. O zamanda en az şimdiki kadar zengin Antep mutfağının yemekleriyle büyük bir ziyafet masası kurulur.
Bu ziyafet masasının yıldızlarından birisi de Alinazik’tir. Yavuz Sultan Selim Han bu yemeği o kadar beğenir ki, yapan ustası ile tanışmak ister ve yemeğin lezzetindeki inceliğe ithafen “Kim bu eli nazik? “ diye sorar. Yemeği yapan usta saray mutfağına alınırken, yemeğin adı da “Eli Nazik” olarak kalır. Zaman içinde de adı değişerek Alinazik olur.
Lezzeti kadar hikayesi de keyifli olan bu yemeğin tarifini sizin için APlus Ustalarından aldık. Şimdiden afiyet olsun.
Alinazik Tarifi:
4 kişi için;
Malzemeler
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 2 adet yeşilbiber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber, kekik, pul biber
Patlıcan için;
- 1 kase süzme yoğurt
- 2 adet sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 5 adet patlıcan
Tarif:
- Patlıcanlar ve biberler yaklaşık 25-30 dakika kadar közlenir.
- Tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı ve yemek kaşığı sıvı yağı konulur. Soğan ve doğranmış yeşilbiberler bu yağda kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra kıymayı eklenir ve suyunu çekene kadar kavrulur.
- 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber, kekik ve pul biberde kıymaya eklenir, karıştırılıp karışım ocaktan alınış.
- Ayır bir kapta süzme yoğurt tuz ve ezilmiş sarımsakla karıştırılır. Közlenmiş patlıcan ve biber ince ince doğranıp, yoğurtla karıştırılır.
- Tabağa önce patlıcan ve yoğurt karışımını, sonra kıymalı harç eklenir. İsteğe göre maydanoz ile süslenerek servis edilir.