Ramazan ayının gelmesiyle birlikte çoğu kişi oruç tutmaya başladı. 21 Nisan Cuma günü bitecek olan Ramazan ayı ile 30 gün oruç tutmuş olunacak. Ancak bu dönemden bağımsız olarak, son zamanlarda popülerliğini giderek arttıran bir beslenme biçimi olarak “Intermittent Fasting” yani Aralıklı Oruç kavramı karşımıza çıkıyor.
Temelde oruç, su ve tüm sıvılara, yiyeceklere gün doğumundan gün batımına kadar ara verilerek hiçbir şey tüketilmemesi ile tek bir biçimde gerçekleşirken; aralıklı orucun birçok çeşidi bulunmaktadır.
Aslında aralıklı oruç, yemek yediğiniz ve aç durduğunuz saatleri ayarladığınız bir beslenme düzenidir diyebiliriz. Aralıklı oruçta diğer diyetler gibi herhangi bir yiyecek kısıtlaması yoktur, sadece yemek yeme ve aç kalma dönemlerine bölünen farklı çeşitleri vardır. Ayrıca çoğumuz farkında olmadan uyurken yaklaşık olarak 8 saat oruç tutmaktayız. Aralıklı oruç ise bu süreyi bilinçli olarak biraz daha uzatmaktadır.
Ek olarak aralıklı oruç, normal oruca oranla daha esnek bir yaklaşıma sahiptir. Herhangi bir yiyecek kısıtlaması olmadığı gibi gün içerisinde çay, kahve, su ya da kalorisiz içecekler tüketebilirsiniz. Ayrıca öğün planlama derdini de ortadan kaldırdığı için aralıklı oruç tutmak çok avantajlıdır.
Uzmanlara göre amacınız manevi-dini nedenler de olsa, kilo verme amaçlı da oruç tutarken yemek yiyebildiğiniz dönemlerde doğru, besleyici ve sağlıklı besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Orucunuzu açarken ise aşırı yemek yememeye dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde aşırı yemek yemek hazımsızlık ve başka mide problemlerine yol açabilmektedir. Ayrıca hamileler, emziren anneler ve diyabet vb. kronik rahatsızlığı bulunan kişiler oruç tutarken dikkatli olmalı, bir uzmana danışmalıdır.
Peki aralıklı orucun türleri nelerdir?
16-8 Yöntemi: Günün 16 saati oruçlu, 8 saatinde yemek yemenin serbest olduğu beslenme biçimidir. Örneğin sadece 12-8 arasında yemek yenilebilen bir beslenme biçimi olarak düşünebilirsiniz.
5-2 Yöntemi: Haftanın 5 günü yemek yemenin serbest, kalan 2 gününde ise maksimum 500 ile 600 kalori tüketilebildiği beslenme biçimidir. Örneğin hafta içi serbest yemek tüketiminde iken hafta sonu kalori kısıtlaması uygulayarak beslenme biçimdir.
Ye –Dur- Ye Yöntemi: Haftada bir veya iki kez uygulanan bir beslenme biçimidir, 24 saat aç kalmaya dayanır. Bir öğünden ertesi günkü aynı öğüne kadar 24 saat boyunca hiçbir şey tüketilmediği beslenme örnek verilebilir.
Ancak ramazan dönemindeki orucun uzun süre uygulanmadığı gibi aralıklı orucun da uzun süre uygulanmaması gerekir. Aksi takdirde kas kütlesinde kayıplar, hormon değişiklikleri, metabolizma bozuklukları meydana gelebilmektedir.