Ramazan Klasiği: Güllaç Tarifi

4 Ekim 2019

Nişastanın bozulmaması için çözüm aranırken ortaya çıkan yaprakların bu kadar lezzetli bir tatlı olacağı kimin aklına gelirdi? Her şey saray mutfağındaki şeflerin ellerindeki fazla nişastayı hem bozulmaması hem de saklanmasını kolaylaştırmak için biraz un ve su ile karıştırması ile başlar. Yapılan bu karışım işe de yarar ve hızla yayılır. Tatlı haline gelmesi ise bir tatlı ustasının sütle bu yaprakları ıslatması ve cevizle tatlandırmasıyla olur. Bu tarif o kadar beğenilir ki, Güllü Aş saray sofralarına; onu yapan ustada saraya tatlıcıbaşılığa getirilir.  

Yapımı kolay lezzeti bol olan bu tatlının tarifini ve inceliklerini APlus Pastane Şefi Cengiz Canpolat’tan aldık. 

Malzemeler: 

  • 1 paket   güllaç  
  • 3 kg tam yağlı  süt  
  • 600 gr toz şeker  
  • 10 gr vanilya  
  • 150 gr kıyılmış  badem  
  • 150 gr kıyılmış  fındık  
  • 50 gr toz fıstık  
  • 1 adet  taze  nar  

Yapılışı: 

  • Süt ve  toz şeker  geniş bir tencerede  ılık oluncaya kadar  ısıtılır. 
  • Vanilyası  ilave  edilerek  ocaktan alınır. 
  • Kıyılmış fındık ve  badem 130  derecelik  fırında  kavrulur. 
  • Güllaç yaprakları ikiye bölünür  sütün içine  batırılarak   tepsiye  dizilir  ve  yarısı  dizildikten sonra  arasına  kavrulmuş  badem ve fındık  serpiştirilir. 
  • Ara katmanlarına  kepçe  yardımıyla  süt ilave  edilir  ikinci  yapraklar süte  batırılarak   dizilir  ve   üzerine  süt ilave edilerek dinlenmeye  bırakılır. 
  • Soğuk  dolapta  4 .5 saat dinlendikten sonra   bıçakla kesilir, nar ve  fıstıkla  süslenir. 

Paylaşın

APlus Blog

Web sitemizde çerez teknolojisini kullanıyoruz. Çerez kullanımımız hakkında detaylı bilgiye ve web sitemizi ziyaretiniz sırasında çerez kullanımımızı nasıl kapatabileceğinize dair yönlendirmelere “Çerez Politikası” sayfamızdan ulaşabilirsiniz.