Her şeyin başı sağlık, sağlığın başı ise doğru beslenme… Beslenmemizin temelinde ise hiç şüphesiz taze sebze ve meyveler yer alıyor. Bunu hepimiz bilsek de, meyvelerimizi ve sebzelerimizi taze tutma konusunda çok da iyi sayılmayız.
Türkiye’de her yıl 214 milyar liralık taze yiyeceği çöpe atıyoruz. Bu durumda, nasıl saklayacağımızı bilmediğimiz için çürüttüğümüz pek çok meyve ve sebzeyle bizimde payımız var. Hem bu israfın içinden çıkmak hem de sebzelerimizi daha uzun saklamak için yapmamız gerekenler ise çok basit birkaç küçük adım sadece…
1. Sebze ve Meyveleri Mutlaka Kurutun
Birbirinden lezzetli, tazelikleriyle masaları şölene çevirmek için hazır sebze ve meyvelerimizin en büyük düşmanı nem. Nem hızla çürümelerine neden oluyor. Bunun için öncelikle eve geldiğinizde tüm ürünlerin bağlarını açıp, kurutmak gerekiyor. Bir iki saat genel neminin gitmesine müsaade edin, sonra dolaba kaldırabilirsiniz.
2. Yıkamadan Koyun
Buzdolabına koyacağımız her şeyi yıkamak geleneklerimizden birisi. Yoğurt kabından tavuğa kadar her şeyi yıkayarak buzdolabına koyduğumuzu kabul edelim J Ama artık yeşilliklerimizi bunun dışında bırakmanın zamanı geldi. Çünkü yıkayarak dolaba kaldırdığımızda ömürlerini %50 kısaltmış oluyoruz.
3. İstisnalar Hayat Kurtarır
Nem ve suyla ilgili bunca yapılmazdan sonra geldik istisnalara! Maydanoz, nane ve dereotu tüm bu kuralları hiçe sayıyor ve illa nem diyor. Ancak onlarında tercihi yapraklarında değil saplarında bir miktar nem olması. Onları saklamanın yolu ise geniş bir kabın içine hafif nemli bir bez koymak, saplarını kopartarak- asla bıçakla değil- sapları beze gelecek şekilde dik olarak yerleştirmek. Ara ara bezi nemlendirerek ve bozulan varsa ayıklayarak uzun süre saklayabilirsiniz.
4. Ananelerimizden Bez Torbalar
Ananelerimizin lezzetli yemeklerinin altında sadece özel tarifleri değil sebzelerle ilgili derin bilgileri yatıyor. Nasıl seçileceğinden nasıl saklanacağına kadar en iyi yöntemleri yine onlardan öğreniyoruz. Bunlardan biriside bez torbalar. Yaş sebzelerinizi temiz bez torbalara koyabilir ya da bezlere sararak saklayabilirsiniz. Bu ömürlerini en az 3 haftaya kadar uzatacaktır.
5. Cam Sağlıktır
Tüm bu yöntemler yerine camın sağlığını tercih edenler için kullanılacak yöntem yine nemin ortadan kaldırılması üzerine kurulu. Cam kasenizin altına kağıt havlu koyun ve sebzelerinizi yıkamadan, kurutulmuş şekilde yerleştirin. Üzerine yine kağıt havlu koyun ve streç filmle kapatın.
6. Sıcak Kanlı Sebzeler
Bazı sebzelerimiz ise sıcakkanlılıkları ile meşhurlar. Her ne kadar biz onları buzdolabında saklamaya çalışsak da bundan hiç hoşlanmıyorlar. Bunların başında da domates, yeşil biberler ve salatalık geliyor. Onları geniş düz tepsilere kökleri üste gelecek şekilde dizin, direkt güneşe maruz kalmayacakları şekilde oda sıcaklığında saklayın.