Tarihi Helva’nın Pratik Tarifi

26 Mart 2019

Bazı yiyecekler zamanla kültürümüzün önemli bir parçası haline geliyor. Sadece bir yemek olmaktan çıkıp bir simge, bir anı hatta bir tamamlayıcı oluyorlar. Bunların başında gelenlerden birisi helva…

Helvanın tarihi sandığımızdan hem çok eski hem de başından beri bizim olan bir lezzet değil. Helva, kaynaklara göre 12.yy’a hatta Bizans’ a kadar uzanıyor.  Bilinen ilk helva tarifi ise 13. yüzyılın başlarında yazılmış –Kitab al-Tabikh – Yiyeceklerin Kitabı isimli kitapta yer almış. Kitapta bugün olduğu gibi pek çok çeşidinden söz edilen helvanın en bilinen çeşidi fıstıklı helvaymış.

 Kelime,  Arapça tatlı anlamına gelen hulviyyat kelimesinden türemiş. Bizim dilimizde de bu anlamını korumuş. Uzun yıllar helva kelimesi tatlı kelimesi yerine kullanılmış. Bugün bile bir şeyin çok tatlı olduğunu anlatmak için helva gibi tatlı deyimini kullanıyoruz.  Helvanın deyimlerimizdeki tek yeri tatlılığı olmamış. Büyüklerimiz cenaze gibi acı kayıplarımıza tatlı bir mihenk noktası olmasını istemiş olacak ki, birisi vefat ettiğinde arkasından helva kavurmak adet olmuş. Bu gelenek deyimleşerek helvasını kavurmak, helvasını yemek gibi günlük dilimize girmiş. 

Helvanın hayatımızdaki yeri sadece cenazeler değil.  Bebek mevlütleri gibi müjdeli haberlerde, kandil gecelerinde de bu lezzetli tatlının kokusu evlerden yükseliyor.  En çok bilinen çeşitleri un helvası ve irmik helvası olmakla birlikte tüm dünyada tahmini 400’e yakın farklı çeşidi yapılıyor.

APlus Pastanesi Şefi Cengiz Canpolat’tan ;

Portakallı Helva Tarifi:

Malzemeler:

  • 1kg  irmik
  • 500 gr tereyağı  
  • 80 gr çiğ beyaz badem
  • 2 kg süt
  • 700kg toz şeker
  • 3 adet  taze  portakal rendesi  ve suyu
  • 150 gr kurutulmuş  yaban mersini


Yapılışı:

Tereyağı  geniş  bir  tencerede   eritilir. İrmikler   dökülür   ve  kısık  ateşte kavrulur.   Pembeleşen irmiğin içine bademler  ilave  edilerek  tekrar kavrulur.

Ayrı bir tencerede süt  kaynatılır. Portakallar rende yapılır ve suyu  sıkılır. Kaynayan süt, kavrulmuş irmiğin  üzerine  dökülür. Ardından toz şeker  ilave  edilir  karıştırılır. Portakal rendesi ve suyu  ilave edilerek karıştırılır ve  kısık ateşte demlenmeye  bırakılır. 

Demlenen irmik helvasının üzerine  kurutulmuş yaban mersinleri ilave edilerek karıştırılır, soğuduktan sonra  servis edilir.

Afiyet  olsun

Paylaşın

APlus Blog

Web sitemizde çerez teknolojisini kullanıyoruz. Çerez kullanımımız hakkında detaylı bilgiye ve web sitemizi ziyaretiniz sırasında çerez kullanımımızı nasıl kapatabileceğinize dair yönlendirmelere “Çerez Politikası” sayfamızdan ulaşabilirsiniz.