Bazı yiyecekler zamanla kültürümüzün önemli bir parçası haline geliyor. Sadece bir yemek olmaktan çıkıp bir simge, bir anı hatta bir tamamlayıcı oluyorlar. Bunların başında gelenlerden birisi helva…
Helvanın tarihi sandığımızdan hem çok eski hem de başından beri bizim olan bir lezzet değil. Helva, kaynaklara göre 12.yy’a hatta Bizans’ a kadar uzanıyor. Bilinen ilk helva tarifi ise 13. yüzyılın başlarında yazılmış –Kitab al-Tabikh – Yiyeceklerin Kitabı isimli kitapta yer almış. Kitapta bugün olduğu gibi pek çok çeşidinden söz edilen helvanın en bilinen çeşidi fıstıklı helvaymış.
Kelime, Arapça tatlı anlamına gelen hulviyyat kelimesinden türemiş. Bizim dilimizde de bu anlamını korumuş. Uzun yıllar helva kelimesi tatlı kelimesi yerine kullanılmış. Bugün bile bir şeyin çok tatlı olduğunu anlatmak için helva gibi tatlı deyimini kullanıyoruz. Helvanın deyimlerimizdeki tek yeri tatlılığı olmamış. Büyüklerimiz cenaze gibi acı kayıplarımıza tatlı bir mihenk noktası olmasını istemiş olacak ki, birisi vefat ettiğinde arkasından helva kavurmak adet olmuş. Bu gelenek deyimleşerek helvasını kavurmak, helvasını yemek gibi günlük dilimize girmiş.
Helvanın hayatımızdaki yeri sadece cenazeler değil. Bebek mevlütleri gibi müjdeli haberlerde, kandil gecelerinde de bu lezzetli tatlının kokusu evlerden yükseliyor. En çok bilinen çeşitleri un helvası ve irmik helvası olmakla birlikte tüm dünyada tahmini 400’e yakın farklı çeşidi yapılıyor.
APlus Pastanesi Şefi Cengiz Canpolat’tan ;
Portakallı Helva Tarifi:
Malzemeler:
- 1kg irmik
- 500 gr tereyağı
- 80 gr çiğ beyaz badem
- 2 kg süt
- 700kg toz şeker
- 3 adet taze portakal rendesi ve suyu
- 150 gr kurutulmuş yaban mersini
Yapılışı:
Tereyağı geniş bir tencerede eritilir. İrmikler dökülür ve kısık ateşte kavrulur. Pembeleşen irmiğin içine bademler ilave edilerek tekrar kavrulur.
Ayrı bir tencerede süt kaynatılır. Portakallar rende yapılır ve suyu sıkılır. Kaynayan süt, kavrulmuş irmiğin üzerine dökülür. Ardından toz şeker ilave edilir karıştırılır. Portakal rendesi ve suyu ilave edilerek karıştırılır ve kısık ateşte demlenmeye bırakılır.
Demlenen irmik helvasının üzerine kurutulmuş yaban mersinleri ilave edilerek karıştırılır, soğuduktan sonra servis edilir.
Afiyet olsun