Yepyeni bir yıl için hazırlıklar devam ediyor. Bu yıl pandemi önlemleriyle birlikte yılbaşı tam bir ev ve aile etkinliğine dönüşüyor. Eski yılbaşı günlerini paylaşmak, ailece bir arada olmanın tadını çıkartmak için harika bir fırsat bizi bekliyor. Bu özel yılın karşılaması ise yine birbirinden lezzetli sofralarla oluyor. Yeni yıl sofralarının vazgeçilmezi hindi tabii ki yine baş köşede… Peki, bu yıl yeni yıl masanızı hem tadıyla hem görüntüsüyle renklendirecek yepyeni mezeleri denemeye ne dersiniz?
İşte yeni yıla özel 5 yeni meze/ salata tarifi;
Pezzik:
Yöresel bir tat olan bu meze pancar, bulgur ve kırmızı biberle hazırlanıyor. Pancarları küp doğrayarak haşlayın. Ayrı bir yerde yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. Bulgur ve salça ekleyin. Köz biberleri ve pancarı ekleyip, pancarın haşlama suyu üzerini kapatacak kadar koyun ve kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin. Servis ederken üzerine maydanozla karışık sarmısaklı yoğurt eklemeyi unutmayın.
Vartabit:
Yılbaşı masanıza layık bir diğer meze ise Vartabit. Temel malzemesi kuru fasulye ve kuru ekmek olan bu mezeyi hazırlaması çok kolay ve hızlı. Öncelikle fasulyelerinizi haşlayın. Bir kapta limon, tahin, tuz ve ezilmiş sarımsağı sos olana kadar karıştırın. Fasulyeleri bu karışıma ekleyin ve iyice yedirin. Küp küp doğradığınız ekmeklerinizi yağlayarak kızartın. Tabağa aldığınız fasulyelerin üzerine ekmekleri ve kırmızı biberli yağı ekleyerek servis edin.
Yoğurtlu patates salatası:
Bildiğiniz lezzetleri bir araya getiren bu salatayı evdeki malzemelerle hızlıca yapabilirsiniz. Patateslerinizi haşlayıp ezin. Biraz zeytinyağı ekledikten sonra soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde salatalıklarınızı rendeleyin ve soğuyan patatese karıştırın. Karışımınızı servis tabağına alıp üzerine sarımsakla karıştırılmış süzme yoğurt ekleyin ve son olarak kızgın yağ ile lezzetine lezzet katın.
Mamzana:
Meze denildiğinde ilk aklımıza sebzeler gelmese de bu mezeyle artık bu düşünceniz değişecek. Biraz babaganuşu andırsa da farklı bir tat bulacağınız kesin. Patlıcan ve yeşil- kırmızı biberleri yıkayıp, fırına verin. İyice közlendikten sonra küp küp doğrayarak karıştırın. Tabağa aldığınız sebzeleri sirke, sarımsak ve zeytinyağı ile lezzetlendirin. Üzerine ince doğranmış maydanozlarla son dokunuşu yapın.
Kış mezesi:
Kışın en taze sebzeleri havuç ve kerevizi rendeleyerek kızdırdığınız tavada zeytinyağı ile kavurun. Havuç ve kerevizler yumuşayınca kenara alarak soğumaya bırakın. Süzme yoğurt, mayonez, sarımsak ve dövülmüş cevizi karıştırın. Son olarak soğuyan sebzelerinizi de ekleyin ve 2 saat kadar dolapta dinlendirdikten sonra servis edin.